Meny
ANSIKTE & BASPRODUKTER / FRÅGOR & SVAR

Vad är hyaluronsyra?

hyaluronsyraDu kanske har hört talas om namnet eller sett det i ingredienslistan på din hudkräm. Det pratas en hel del om Hyaluronsyra (Hyaluronic Acid), framför allt inom hudvård och anti-ageing. Men vad är det egentligen?

Vad är Hyaluronsyra?

Till att börja med så är det inte en “syra” som man kanske kan tro med tanke på namnet, utan det är en sockermolekyl som binder vatten och ökar elasticiteten. Vi har hyaluronsyra naturligt i våra kroppar och allra mest har vi när vi föds. Hyaluronsyran binder fukt i kroppen, allt från vatten i huden till ledvätska och vävnad där det fungerar som stötdämpare. Det som är speciellt med denna molekyl är att den kan binda vätska 1000 gånger sin egen vikt.

0661

Tar Hyaluronsyra bort rynkor?

När du lägger en kräm på huden som innehåller hyaluronsyremolekyler så lägger dom sig på huden och i linjer där dom “sväller upp” vilket gör att huden kommer se mer slät ut och fina linjer/rynkor kommer upplevas mindre. Vad jag har förstått så kan denna molekyl inte gå ner i djupet av huden utan kommer stanna kvar i det övre hudlagret och binda fukten där tillfälligt. Sedan beror det också lite på hur stor själva molekylen är.

I studien “Efficacy of cream-based novel formulations of hyaluronic acid of different molecular weights in anti-wrinkle treatment” som publicerades i tidskriften Journal of Drugs in Dermatology i september 2011 fick en grupp kvinnor genomgå ett test och där kom man fram till att molekylvikterna 50 eller 130 fungerar bäst. Hur man nu vet vad ens hudkräm innehåller för molekylvikt har jag dock ingen aning om.

Vad jag tror?

I mina ögon är hyaluronsyra en marknadsföringsgrej. Jag tror inte att denna molekyl kan göra så stor skillnad när den kommer utifrån, utan den behöver nog komma in ifrån.

Vad tror ni? Har ni några erfarenheter? :-)

No Comments

    Leave a Reply