Meny
ÖVRIGT

Palmolja i skönhetsprodukter

Hllbar_certifierad_palmolja_i_naerbild_0000x0000_0Vad är nu detta tänker ni? Det här är frukten i en oljepalm.. som processas och blir till palmolja.

Igår var jag på ett intressant seminarium tillsammans med KoHf (Kosmetik och Hygienföretagen). Under ca tre timmar fick vi lyssna på personer från olika företag som pratade om just palmolja. Vi gick såklart igenom väldigt mycket men jag skulle bara vilja dra igenom det lite kort eftersom det ändå känns viktigt.

För dig som inte har så stor koll på vad palmolja är så kan jag lite kort berätta att det är en vegetabilisk olja som man tar från oljeplamens frukt. Oljeplamer växer i djungeln och främst i Indonesien och Malaysia.

Två tredjedelar av all olja som produceras (60 miljoner ton år 2015) används till livsmedel och det förekommer även en hel del palmolja i skönhetsprodukter som t.ex. läppstift och krämer.Palmolja-och-orangutang_kollagebild_570

Det som diskuteras i branschen (och som man försöker ändra på) är att en väldigt stor del av regnskogen skövlas för att man ska kunna plantera fler oljepalmer, vilket i sin tur skadar natur och djurliv. Dessutom tvingas lokalbefolkningen jobba hårt samtidigt som dom är så pass underbetalda att deras barn också tvingas jobba för att dom överhuvudtaget ska överleva.

Om man vill vara säker på att produkten man tänkt köpa har gått igenom en schysst process utan barnarbeten och förstörd regnskog kan man leta efter denna symbol, som betyder att den är certifierad av RSPO (Round table on Sustainable Palm Oil).

Hllbar_certifierad_RSPO_logo_0150x0000_0

Vill ni läsa mer så finns det mer info på www.hallbarpalmolja.se

Gillar du den här typen av inlägg där jag skriver mer om skönhetsprodukters innehåll och ingredienser? Klicka gärna på hjärtat nedan i så fall!

No Comments

    Leave a Reply