Meny
ISABELLE TIPSAR

Hur du kan använda mindre plast i din skönhetsrutin

 

Hej! Hörrni, idag tänkte jag ta upp ett viktigt ämne.

Har ni tänkt på hur mycket plast man använder dagligen? Jag får alltid en klump i magen när jag ser videos i Facebook-flödet där dom räddar djur och natur från plast som hamnat i naturen. Typ sköldpaddor som fastnat i skräp i havet :-( Jag använder nog rätt så mycket plast men är noga med att källsortera, däremot vet jag inte vart det hamnar sen och jag kan absolut bli bättre på att använda mindre plast.

Det har också pratats en hel del om mikroplaster (pyttesmå fragment av plast) den senaste tiden. Största delen av de mikroplaster som återfinns i haven kommer (vad jag förstår) från bildäck och båtar men en del också från skönhetsprodukter. Från och med den 1 juli förbjuds mikroplast i kosmetiska produkter som sköljs av eller spottas ut. Det   betyder t.ex. skrubbkrämer, duschtvål, schampo/balsam och tandkräm – men inte  smink, hudkräm och solkräm.

Vill man se ifall en produkt innehåller mikroplast ska man leta efter något av dessa namn i ingredienslistan: polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon.

Med det sagt tänkte jag idag ge lite tips på hur man kan använda mindre plast i sin skönhetsrutin och lyfta några “skönhetsprodukter” som är “snällare mot naturen” :-)

 

LUSH har sedan en tid tillbaka förpackningsfria bad- och kroppsprodukter. Här ovan ser ni duschgelé och schampokaka. Önskar man ändå någon typ av förvaring till dessa produkter så finns det en aluminiumförpackning att köpa separat.. och som du kan återanvända om och om igen. Kostar ca 109kr styck.

Ecotools har jättefina makeupborstar av hög kvalitet till plånboksvänliga priser. Borstskaften är gjorda av bambu och återvunnet aluminium vilket är lättare för naturen att bryta ner än plast. Bambu är också ett av världens snabbast växande träslag så naturen skadas inte lika mycket. Varierande priser beroende på borste/set.

Grevinnans Rum är ett svenskt märke som tillverkar lyxiga (och vackra) hårdtvålar av naturligt vax. Tvålarna kommer inslagna i papper. Jag har själv två sorter här hemma som doftar jättegott :-) Kostar ca 125kr styck.

Tandborstar är oftast gjorda helt i plast och förbrukas ganska snabbt. Företaget Humble Brush erbjuder istället tandborstar gjorda i bambu och BPA-fria borststrån. Betydligt snällare mot miljön! Kostar ca 29kr styck.

Deodorant är också en så där typisk vardagsprodukt som de flesta använder och som kommer i en plastförpackning. Meow Meow Tweet har istället tagit fram flera olika deodoranter i pappersförpackningar!

Många använder rengöringsservetter eller bomullsrondeller vid avsminkning och rengöring. Dessa kommer i… plastpåsar eller plastförpackningar. Istället kan man satsa på att köpa muslin-dukar i bomull som effektivt tar bort smink och smuts från huden. Tvättas och återanvänds.

Allt fler sminkmärken går också mer åt det ekologiska hållet. Zao har dessutom valt att använda förpackningar av bambu istället för plast. Tumme upp!

Brukar ni tänka på miljön när ni köper produkter?

No Comments

    Leave a Reply