Att flyga med bebis

Inlägget innehåller annonslänkar

Img 3107.jpg

Det vankas snart flygresa för Tim igen! Det ska bli spännande att se hur det går nu när han börjat bli lite större. Vi flög med Tim första gången när han var ca 4 månader. Jag är absolut inget proffs men tänkte att jag kan dela med mig hur vi gjort, vad som funkat och inte funkat när vi flugit med bebis.

Första gången vi flög valde vi att ta med oss våran stora barnvagn, våran resevagn och babyskyddet + väskor. Ganska mycket att släpa på men värt det eftersom vi skulle vara borta i 2 veckor.

Hos dom flesta flygbolag ingår det en barnvagn + en bilbarnstol per barn. Vi hyrde en airshell på Arlanda till barnvagnen. Det är en stor väska som skyddar vagnen mot att skadas och bli smutsig. Dom är väldigt rymliga hade lätt kunnat rymma mer än barnvagnen men det man ska vara lite obs på är att försäkringen inte täcker skador om man packar väskan med mer saker än en barnvagn. Det finns även airshells för bilbarnstolar men vi valde att bara köpa en stor plastpåse till babyskyddet. Den ska ju liksom klara lite smällar och var inte lika känslig som vagnen.

Img 2091.jpg

Vi hade med oss en resevagn som man får ta med hela vägen till gaten. Den har fullt liggläge så den passar från nyfödd och upp till 15 kilo. Perfekt när man har en liten bebis som behöver sova då och då. Vi råkade till exempel ut för en flygförsening i Grekland och då var vagnen guldvärd eftersom Tim kunde ligga och sova. Vagnen blir liten som ett handbagage när man fäller ihop den och placeras på hatthyllan i flyget. Den heter Jet och kommer från Silver Cross.

Att tänka på är att man oftast bara får ha ett handbagage per person. Om man inte betalar för mer såklart. Så har du med dig skötväska så räknas den som handbagage och då får du inte ha med dig någon annan väska utöver det.

IMG_2443

I matväg hade vi med oss färdigblandad ersättning på tetra eftersom jag inte ammade vid tillfället. Det har inte varit några problem för oss att ha med dessa genom säkerhetskontrollen, varken i Sverige eller utomlands. Man måste bara komma ihåg att ta ut dom ur väskan innan väskan ska scannas. Jag glömde det vi ett tillfälle och då var personalen i säkerhetskontrollen tvungna att göra nåt extra test vilket tog lite tid.

Tim dricker rumstempererad ersättning men har man ett barn som vill ha den varm så brukar personalen på flyget kunna värma flaskor i varmt vattenbad. Ett tips är också att låta barnet dricka, antingen ur flaska eller ammas vid start och landning för då lättas trycket i öronen.

IMG_2455

Våran första flygtur var bara ca 1,5 timma och då var Tim så pass liten att han sov större delen av turen. Våran andra flygning var han lite äldre och flygresan ca 4 timmar vilket gjorde att han inte sov hela tiden.

Tips på själva flyget:

  • Om barnet använder napp, sätt fast den i en napphållare! Det är inte så lätt att hitta en napp som trillar ner på golvet eftersom det är trångt och svårt att böja sig ner.
  • Om barnet vill sova kan man oftast låna kuddar och filtar på flyget. Vi har även haft med oss nån tunnare muslin-filt att lägga över ansiktet/ögonen när han sovit.
  • Ta med extra klädombyte i handbagaget, både till barnet och till dig själv. Om barnet kräks ner sig själv eller dig är det skönt att kunna byta om!
  • Låt barnet dricka vid start och landning för att minska trycket i öronen.
  • Ta med nån leksak men även kex/majskrokar om barnet äter sånna, då har dom lite att pyssla med när det är tråkigt 🙂
  • På vissa långdistansflyg finns det baby bassinett, en korg/säng som hänger på väggen framför sätet. Detta måste bokas direkt när man köper sin resa.

Img 3174.jpg

På våran andra resa till Grekland hade vi även med oss våran babysitter. Den checkade vi in tillsammans med babyskyddet i en plastpåse som man köper på flygplatsen. Plastpåsen kan återanvändas och kostar ca 50kr.

På tal om babyskydd så råkade vi ut för en liten miss i Grekland. Bilbältena i transferbussen som skulle ta oss till hotellet, var inte tillräckligt långa för att nå runt babyskyddet. Det slutade med att vi fick sätta Tim i babyskyddet på passagerarsätet längst fram bredvid busschauffören för det var det enda sätet som hade lite längre bälte. Haha! Så har man med sig babyskydd kan man inte räkna med att det får plats i en transferbuss utan man måste kanske, i värsta fall, ta en taxi.

Det var lite tips från mig! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..